Snijverlies bij het leggen van tegels

Bij het leggen van tegels krijg je vrijwel altijd te maken met snijverlies. Maar wat is snijverlies nu eigenlijk en hoe bereken je dit? In dit blogartikel leggen wij je alles uit over snijverlies bij het leggen van tegels.

Wat is snijverlies?

Snijverlies is het verlies aan tegels dat ontstaat doordat er stukken tegel afgesneden moeten worden om deze passend te maken in de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de ruimte niet perfect recht of vierkant is. Het snijverlies wordt berekend in procenten van het totale oppervlakte.

Hoe bereken je snijverlies?

Om het snijverlies te berekenen, neem je het totale oppervlakte van de te betegelen ruimte en tel je hierbij 10% tot 15% op, afhankelijk van de grootte en vorm van de tegels. Dit percentage geeft het snijverlies aan. Dit betekent dat je dus altijd iets meer tegels moet bestellen dan het oppervlakte van de ruimte.

Hoe voorkom je te veel snijverlies?

Om te voorkomen dat je te veel snijverlies hebt, is het belangrijk om de ruimte goed op te meten en te kijken naar de vorm van de tegels. Bij grotere tegels heb je vaak meer snijverlies dan bij kleinere tegels. Kies daarom bij grote ruimtes voor wat kleinere tegels. Daarnaast kun je het snijverlies ook verminderen door gebruik te maken van snijmallen of door te werken met tegels die verschillende afmetingen hebben.

Bij MIKA Tegel helpen wij je graag bij het berekenen van het benodigde aantal tegels en het inschatten van het snijverlies. Onze specialisten staan altijd voor je klaar om je te voorzien van advies op maat. Zo weet je zeker dat je nooit te veel tegels bestelt en dat je altijd het gewenste resultaat behaalt.